Vigtig viden om skolebestyrelsen

Vigtig viden om skolebestyrelsen

Hvem sidder egentlig i en skolebestyrelse? Og hvor tit afholdes der møder? Og hvad skal du gøre, hvis du vil stille op til skolebestyrelsesvalget? Bliv meget klogere her

I foråret 2018 er der skolebestyrelsesvalg på de danske folkeskoler.

Overvejer du at stille op?
De fleste skoler inviterer til et valgmøde, hvor du kan vælge at stille op. Men du kan også meddele det til skolelederen. Hvis du bliver valgt, så er du skolebestyrelsesmedlem i fire år med start i august.

Hvem sidder i en skolebestyrelse?
Typisk består skolebestyrelsen af syv forældre, to elevrepræsentanter og to personalerepræsentanter. Antallene kan variere lidt og nogle få bestyrelser har også eksterne repræsentanter med. Under alle omstændigheder skal forældrene udgøre et flertal.

Ved skolebestyrelsesmøderne deltager desuden skolens daglige leder, souschef og lederen af en eventuel KKFO. De har ikke stemmeret. Den daglige leder og souschef fungerer som sekretær for skolebestyrelsen.

Hvor tit mødes skolebestyrelsen?
Det er skolebestyrelsen selv, der bestemmer hvor tit, hvor længe og hvornår man mødes, så det varierer meget. Typisk mødes skolebestyrelsen en gang om måneden bortset fra juli og møderne varer typisk 2½ - 3 timer.

Hvad er skolebestyrelsens opgaver?
Se nogle eksempler her.
Du kan også se nogle videoer her fra valget i 2014.

Hvor kan jeg få mere info om at stille op til skolebestyrelsen?
Du kan læse på landsforeningen Skole og Forældres hjemmeside:

Hvor kan jeg få mere info om skolebestyrelsesarbejde?
26. – 27. oktober holder Skole og Forældre København et 2-dages kursus i godt skolebestyrelsesarbejde.
Landsforeningen Skole og Forældre har lavet et introduktionshæfte, som du kan downloade gratis. Vi anbefaler desuden at skolebestyrelsen beslutter at skolen køber Skolebestyrelsens håndbog til alle skolebestyrelsesmedlemmer.

Folkeskoleloven sætter de overordnede regler i § 42 - 44. Læs evt. også den mere letfordøjelige side hos Undervisningsministeriet, hvor der desuden er svar på nogle spørgsmål om valget.
Den enkelte kommune fastsætter visse mere detaljerede regler i styrelsesvedtægten for Folkeskolerne. For Københavns Kommune kan den findes her. Du kan også læse Københavns Kommunes side om skolebestyrelsesarbejde.
En anden gratis ressource er Undervisningsministeriets hæfter om skolebestyrelsesarbejde. De er fra 1998, men det meste gælder stadig og de er dejligt praktiske.
Har du konkrete udfordringer som skolebestyrelsesmedlem, så kan du henvende dig til Skolebestyrelsesrådgivningen (som almindelig folkeskoleforældre kan man desuden bruge Forældrerådgivningen).

Hvis jeg bliver valgt hvor kan jeg så følge med i hvad der sker uden for min egen skole?
Det kan du på Skole og Forældre Københavns hjemmeside og ved at klikke ”Følg” på vores facebookside.
Desuden mailer vi nyhedsbreve og sender endda et blad af papir hjem til dig. Det kræver blot at din skoles sekretær husker at melde dig til i Skole og Forældres medlemsbase.

Du kan også følge med på landsforeningen Skole og Forældres hjemmeside og facebookside.

Senest opdateret den

31. oktober 2018

af

ik

Læs også

23.06.17
Skal du med til vores efterårskursus?
Hvis ikke du allerede har sat kryds i kalenderen d. 3.-4. november, så gør det nu. Du er nemlig inviteret med til Skole og Forældre Københavns...
13.09.16
Skole og Forældre København inviterer til efterårskursus d. 28.-29. oktober
Så er det ved at være tid til Skole og Forældre Københavns årlige efterårskursus for alle skolebestyrelsesmedlemmer I Københavns Kommune. Derfor vil...